Skip to main content

Există lucruri care nu-s deloc pe placul danturii tale, chiar dacă ele sunt delicioase. Îți spunem mai jos cine poartă parte din vină când ajungi la clinica stomatologică acuzând dureri sau când zâmbetul tău nu mai este la fel de frumos ca pe vremuri.

🍭 Bomboanele tari și acadelele

Aceste dulciuri se dizolvă lent în gură, expunând dinții la zahăr pentru o perioadă îndelungată. Acest zahăr hrănește bacteriile care produc acizi ce atacă smalțul. În plus, mușcarea bomboanelor tari poate duce la fisurarea sau ciobirea dinților.

🥤 Băuturile carbogazoase îndulcite (sucuri acidulate)

Sucurile acidulate sunt o combinație periculoasă de zahăr și acid (acid fosforic, acid citric). Zahărul alimentează bacteriile producătoare de acid, iar acidul din băutură erodează direct smalțul dentar, chiar și în variantele „diet” sau „zero zahăr”. Deși sucurile fără zahăr elimină o componentă a problemei, aciditatea rămâne.

🍬 Caramelele și alte dulciuri lipicioase (jeleuri, fructe confiate)

Acestea se lipesc de dinți și pătrund în spațiile interdentare, fiind dificil de îndepărtat prin periaj sau de către salivă. Acest lucru înseamnă că zahărul rămâne în contact cu dinții pentru o perioadă extinsă, favorizând atacul acid.

🍑 Fructele uscate (stafide, curmale, caise deshidratate)

Deși sunt adesea considerate o alternativă sănătoasă, fructele uscate conțin concentrații mari de zaharuri și sunt foarte lipicioase. Ele se pot lipi de dinți similar caramelelor, oferind bacteriilor o sursă de hrană pe termen lung.

🚴🏻‍♀️ Băuturile energizante și cele pentru sportivi

Similar sucurilor acidulate, acestea conțin adesea cantități foarte mari de zahăr și au un pH acid, ceea ce le face extrem de dăunătoare pentru smalțul dentar.

🍋 Citricele și sucurile de citrice (lămâi, portocale, grepfruit)

Aceste fructe și sucurile lor sunt foarte acide. Consumul frecvent poate eroda smalțul dentar. Este mai bine să fie consumate ca parte a unei mese, iar după consum să se clătească gura cu apă ori să se mestece gumă (nu se recomandă periajul imediat după consumul de alimente acide, deoarece smalțul este temporar mai moale).

🥨 Chipsurile și alte snacksuri bogate în amidon (covrigei, biscuiți sărați)

Amidonul din aceste produse se descompune rapid în zaharuri în cavitatea bucală. Textura lor sfărâmicioasă și lipicioasă face ca particule fine să rămână cu ușurință între dinți și în șanțurile dentare, hrănind bacteriile.

☕️ Cafeaua și ceaiul

Cafeaua și ceaiul pot păta dinții, însă problema majoră apare atunci când sunt îndulcite cu zahăr și consumate lent, pe parcursul mai multor ore. Fiecare înghițitură îndulcită reia atacul acid asupra dinților. În plus, băutura aceasta pe care o iubim cu toții (cafeaua) este și ea acidă.

Contează, într-o oarecare măsură, și dacă îți bei cafeau cu sau fără lapte, deși niciuna dintre variante nu elimină complet riscul de pătare a dinților.

Iată de ce:

  1. Diluția culorii: Adăugarea laptelui în cafea îi deschide culoarea. Pigmenții din cafea sunt astfel diluați. Prin urmare, lichidul care intră în contact cu dinții este mai puțin concentrat în agenți de pătare. Acest lucru poate însemna că pătarea se produce mai lent sau este mai puțin intensă comparativ cu consumul de cafea neagră.

  2. Legarea taninurilor: Cafeaua conține taninuri, care sunt un tip de polifenoli care contribuie la culoare și astringență, dar care facilitează și aderența petelor la smalțul dinților. Există indicii cum că proteinele din lapte, în special cazeina, se pot lega de aceste taninuri. Teoretic, acest proces ar putea reduce cantitatea de taninuri disponibile pentru a se atașa de dinți și cauza pete.

🥂 Vinul (alb, roșu sau spumant)

Vinul este acid. Vinul alb și cel spumant tind să fie chiar mai acide decât cel roșu, ceea ce poate contribui la erodarea smalțului dinților. Vinul roșu, deși mai puțin acid, are și potențialul de a păta dinții.
Consumul frecvent și pe termen lung al vinului poate sensibiliza dinții într-un mod ce te-ar și putea lua prin surprindere.

🥒 Murăturile

Fiind acide, acestea îți pot afecta smalțul dentar, mai ales dacă sunt consumate separat, fără a fi parte dintr-o salată sau un sendviș.

Ce este important să ții minte este că frecvența consumului lucrurilor din lista de mai sus este la fel de importantă, dacă nu chiar mai importantă, decât cantitatea. Consumul repetat de alimente și băuturi dăunătoare pe parcursul zilei supune dinții la atacuri acide constante.

Igiena orală corectă, care să includă periaj de două ori pe zi și folosirea aței dentare, dar și vizitele regulate la stomatolog pot contracara o parte din efectele negative. Evitarea sau limitarea drastică a acestor produse este cea mai bună strategie pentru a-ți păstra dinții sănătoși pe termen lung, dar ai grijă să nu pierzi astfel o parte din ceea ce face viața mai frumoasă.

Sună Acum
Whatsapp
Programeaza-te