Skip to main content

Ortopantomografie

Permite derularea pe un singur film a imaginilor ambelor arcade dentare de la o articulaţie la alta. Ea ofera o imagine panoramică extinsă în cadrul unei singure expuneri cu o doză de radiaţii redusă într-un timp de examinare foarte scurt.
Importanța ortopantomografiilor în cadrul vizitei la medicul stomatolog.

Ortopantomograma (OPG) – este o reprezentare radiologica panoramica a caviatii orale. Ea ofera medicului o imagine de ansamblu a situatiei clinice a pacientului.
OPG-ul cuprinde ambele arcade dentare si arata destul de precis raportul dintilor cu formatiunile anatomice vecine: sinusuri maxilare, canale mandibulare. Se realizeaza de obicei la inceputul tratamentului, fiind foarte importanta pentru stabilirea unui diagnostic general corect. De multe ori, sunt necesare radiografii retroalveolare, mai mici ca dimensiune dar care prezinta informatii mult mai in detaliu.

Pe ortopantomografii se observa prezenta cariilor, gravitatea sau vechimea lor, dar si corectitudinea unor tratamente. In functie de informatiile obtinute in timpul examinarii clinice si a celor furnizate de radiografii, se stabileste diagnosticul si se alege tratamentul de catre medicul curant.

In cadrul Clinicii noastre se poate realiza si aceasta Ortopantomografie cu cele mai noi si performante aparate!

Acest tip de investigaţie este indicat în toate specialităţile dentare:

1.    în ortodonţie cu evidenţierea anomaliilor de dezvoltare dento-maxilară , asimetrii, tulburări de ocluzie, prezenţa de anodonţii, dinţi incluşi, dinţi supranumerari.
2.    în pedodonţie prin evaluarea erupţiei dentare şi descoperirea tulburărilor de erupţie.
3.    în parodontologie prin analiza suportului osos şi a implantării dentare, aprecierea gradului şi tipului de rezorbţie osoasă alveolară.
4.    în implantologie prin realizarea unui prebilanţ care ar putea pune în evidenţă toate leziunile odontoparodontale sau maxilare precum şi evidenţierea structurilor morfologice de la nivelul maxilarului/mandibulei, care ar putea influenţa procesul de aplicare şi ortointegrare a implantului. De asemenea este indicată pentru urmărirea în timp a integrării implanturilor, mai ales în situaţiile implantelor multiple în mai multe cadrane.
5.    în chirurgia maxilo-facială prin evidenţierea proceselor tumorale de orice natură, traumatismelor mandibulare şi maxilare.
6.    în protetică în reabilitările orale complexe ce necesită un bilanţ complet al stării de sănătate orală.
Sună Acum
Whatsapp
Programeaza-te