Pacientul vine de la Iasi , la recomandarea unui pacient vechi al clinicii, fiind speriat de faptul ca in ultimul timp observa ca incisivii si-au modificat pozitia, plecand mai in fata si crescandu-i “strungaretele”. El este nemultumit si de aspectul actual al dintilor .
1. La consultatia initiala constatam ca pacientul are o boala parodontala agresiva(in limbajul popular numita “parodontoza” ) si primele 3 luni de terapie au ca obiectiv principal STABILIZAREA BOLII PARODONTALE- prin terapie parodontala asistata laser- dr Rami Abou Khali-chirurg parodontolog
2. Etapa urmatoare este cea de documentare cu fotografii, scanari digitale , inregistrarile dinamicii mandibulare cu sistemul digital Zebris. In aceasta etapa constatam doua mari provocari:
•Spatiul gol foarte mare intre incisivii centrali care ingreuneaza realizarea unei lucrari protetice cu incisivi frumosi, riscul fiind prin inchiderea acestui spatiu sa iasa niste dinti definitivi foarte lati…😓
– prezenta unui canin inclus si asezat orizontal in os, face discutia despre implatologie mult mai complexa. -dr. Isabela Mariuta -coordonator de caz
3.In etapa de contruire a proiectului protetic , propunem pacientului prima varianta -ORTODONTIA- incercand sa aducem caninul inclus pe arcada , dar pacientul refuza din cauza distantei.
Asa ca trecem la realizarea unei machete 3D dintr-un material provizoriu , astfel incat , chiar inainte de a atinge dintii cu freza, pacientul sa “faca un test drive” cu noua forma a dintilor , avand in final testul estetic si functional efectuat si mai ales ACCEPTAT de pacient , putem trece la pasul urmator:
Pregatirea ghidului protetic digital si a lucrarii provizorii pentru incarcarea imediata dupa inserarea a trei implanturi in zona frontala, caci din cauza bolii parodontale avansate , incisivii centrali si premolarul 1 au fost irecuperabili. -dr Elena Gavriloae -medic stomatolog generalist .
4 In etapa chirurgicala se insera 3 implanturi Straumann BLX SLA ACTIVE(Elvetia) , fiind necesare si aditii osoase si aditii de gingie pentru suplinirea pierderii tesuturilor suport pentru dinti prin boala parodontala dr Stefan Rusu – specialist in chirurgie OMF .
Bineinteles ca pacientul pleaca acasa cu o lucrare provizorie fixa , cu forma deja agreata din faza de proiect .
5. Lucrarea finala este din ceramica stratificata pe zirconiu pe structura de titan- dr. Isabela Mariuta- medic expert in stomatologie generala
6. Pacientul revine o data la 3 luni pentru terapii parodontale asistate laser , avand ca obiectiv principal sa nu mai pierdem nici un alt dinte din cauza bolii parodontale!